[vc_row][vc_column][us_image image=”4919″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Dan heb je besloten om je leven in een klooster door te brengen, volledig gewijd aan God. Helaas heb je een beetje buiten je abt gerekend. Die is nogal geïnteresseerd in wetenschap en leuke proefjes. God experimenteerde ook met Adam en Eva, denk je, dus zo erg zal dat wel niet zijn. Maar jouw abt, Abbé Jean-Antoine Nollet, is nogal geïnteresseerd in dat relatief nieuwe verschijnsel : elektriciteit. We spreken 1746, de tijd van de pruiken en de Louis-koningen in Frankrijk. En ja hoor, Abbé Nollet had een leuk proefje uitgevonden – eentje met wat spektakel waarde voor het publiek – zoals wel meer gebeurde in die tijd. Hij was geïnteresseerd in hoe snel een elektrische stroom zich voortplantte en zocht een hele lange kabel waar hij de stroom doorheen kon jagen. Hij liep door zijn abdij op zoek naar goed gerief. En ja hoor : hij vond er zijn eigen 200 monniken die zich allemaal ‘vrijwillig’ aanboden voor het experiment. Hij zette ze allemaal in een rij en verbond ze onderling met ijzeren draden van een paar meter…

En dan stuurde hij een volwassen lading elektriciteit door de rij Godvrezende monniken waardoor ze allemaal quasi tegelijk verschrikt, want geschokt, opsprongen en neervielen.
Elektrische stroom gaat precies nogal rap en ver, vond Abbé Nollet.

Dat had hij eigenlijk al kunnen voorspellen : hij had het al eens eerder gedaan met een ketting van paleiswachten van Lodewijk XV. In Versailles natuurlijk en tot groot vermaak van het publiek.

De monniken hadden hun bijdrage geleverd aan de kennis over elektriciteit.
Ze vreesden God niet meer, maar vanaf toen wellicht wel hun abt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]