[vc_row][vc_column][us_image image=”5016″][vc_column_text]Ik heb het nooit begrepen.
De halve mensheid is bezig met bierviltjes of stukjes karton.
De andere helft verzet het boeltje of trekt en sleurt eraan.
En iedereen wordt er zenuwachtig van.
Ik heb het over wiebelende, kwikkelende tafels. Je kent het wel, lekker een koffietje of pintje gaan drinken op een terrasje met z’n vieren. En als iedereen neer zit, stel je vast dat de tafel wiebelt. Niet alle poten van de tafel staan op de vloer en dus gaat die op en neer naargelang het gewicht dat er op rust en waar dat gewicht zich op de tafel bevindt. Héél vervelend en een drama voor de voorraad bierviltjes.

Meester Jan op het schooltje had ons geleerd dat je door TWEE punten net één lijn kan tekenen. En toen we onze Master gingen halen in het zesde studiejaar, kregen we van hem een uitbreiding van deze Euclidische waarheid. Twee punten bepalen een rechte en als we een dimensie toevoegen kunnen we zeggen dat DRIE punten die niet op één rechte liggen, een vlak bepalen. Aangezien dit al Master-niveau was, kregen we er nog een aansluitende conclusie bij : 4 punten liggen over het algemeen niét in één vlak. Je moet aan het vierde punt een extra eis stellen. Wil je indruk maken op café, zeg dan dat het vierde punt ‘coplanair’ moet zijn (hou er wel rekening mee dat je dan je gezelschap kwijt bent).
Zo, we waren 12 jaar, klaar voor de wereld en die meetkunde kon ons gestolen worden.

En daarom heb ik het nooit begrepen.
Welke idioot is er op het grandioze idee gekomen om een tafel te maken met VIER poten?
Die zat ongetwijfeld niet in de Master-klas van mijn meester Jan. Anders had hij wel een tafel met drie poten gemaakt. Die zou àltijd stabiel gestaan hebben.  Dat zou tenminste een logisch en rationeel ontwerp geweest zijn.
Maar nee. Vier poten zijn het geworden. Waardoor de halve mensheid de vierde poot coplanair probeert te maken met bierviltjes en de andere helft 4 coplanaire punten probeert te vinden op de kasseien van het terras.

Alleen kleuters hebben het begrepen.
Die rijden met driewielers.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]