The Science House - Heel veel niks

Ze heeft haar naam niet voor niets, Proxima Centauri. De ster die het dichtst bij de onze, de zon, staat. En daar hebben ze nu een rotsachtige planeet gezien. Nu ja, gezien. Afgeleid uit schommelingen van de ster. Nu ja, “ster” is ook relatief. Proxima Centauri is eerder een sterretje, een rode dwerg die duizend keer minder licht geeft als die van ons.
Maar daar draait dus een planeet rond die op onze aarde zou gelijken en dicht genoeg bij dat kleine lampje van een ster staat om vloeibaar water te kunnen hebben.
Tof tof, allen daarheen om even te kijken bij onze dichtste buur. Nu ja, “dichtste” betekent niet direct “dichtbij”. We zitten in een universum dat vooral bestaat uit… niets read the article. Onze nieuwe vrienden staan op 4,2 lichtjaar van ons. Dat is grofweg zo’n 40 000 miljard kilometer…
Voel jij wat bij dat getal ?
Ik niet.
Maar we kunnen even vergelijken : als we de afstand tussen onze aarde en onze zon vastleggen op 1 meter (dan is onze aarde nog geen zandkorreltje groot), dan zitten onze aliens op grofweg 265 km. Daartussen, op enkele moleculen gas na, … niks.
Ja, we hebben een grote achtertuin.